top of page
Onze aanpak
Netwerk. Plan. Oplossing.
De Netwerkmakers aanpak gaat uit van de zelfredzaamheid van mensen en de kracht van een netwerk. Als professional is het jouw rol om dit te activeren en het proces te begeleiden.
​
In alle drukte van ons werk hebben we vaak weinig oog voor datgene wat onze cliënten meer zelfredzaam maakt. Dat is juist de kern van Netwerkmakers. Onze aanpak helpt je, in de drukte van je dagelijks werk, te focussen op zelfredzaamheid en de kracht van netwerken.
Aanpak: Diensten
De basisprincipes
1. Elk hulptraject start met een netwerkplan.
2. Help jezelf, vraag dan je netwerk en betrek de professional als laatst.
3. Kijk om je heen, elk contact is je netwerk.
Een netwerkplan
De basis van onze aanpak is een netwerkplan. Wat de Netwerkmakers aanpak uniek maakt, is dat de gewenste uitkomst van de hulpvrager als uitgangspunt wordt genomen. We beginnen niet direct met doelen en acties die nodig zijn om tot een zinvolle dagbesteding of werk te komen, maar starten met dat wat de hulpvrager wil bereiken. Hij of zij gaat na welk onderdeel van de oplossing hij of zij zelf kan organiseren. Daarna gaan we naar het netwerk om te zien of iemand kan helpen met datgene wat nog niet opgelost is. Pas dan kijken we wat er overblijft voor de professional en kun jij kijken of je hulp nog nodig is om tot een oplossing te komen.
​
Deze aanpak biedt grote voordelen voor professionals én hulpvragers:
-
Nieuwe hulpvragen worden eerder zelf opgelost. Als professional kost het je dus veel minder tijd en energie. De hulpvrager wordt geactiveerd om zelf in beweging te komen en niet langer passief op hulp te wachten.
-
De motivatie voor de oplossing is groter. Door hulpvragers te stimuleren om zelf na te denken wat het beste voor hen zou zijn en te laten zien dat zij hier zelf aan kunnen bijdragen, zullen ze intrinsiek gemotiveerd zijn om dit ook te bereiken.
-
De uiteindelijke oplossingen zijn gevarieerder en duurzamer. Omdat er veel verschillende mensen meedenken, zullen er oplossingen ontstaan waar je zelf niet direct aan gedacht had. En door mensen mee te laten denken die dichtbij de hulpvrager staan, is de kans groter dat het een oplossing is die bij de persoon past. Ook kunnen zij hem of haar helpen om aan de oplossing vast te houden.
-
Men voelt zich gezien en verbonden. En dat is vaak al de eerste grote stap richting de oplossing. Elk mens heeft het nodig om gezien te worden, mee te doen en iets van het leven te maken. Het geeft zin aan ons leven en een reden om ergens voor te gaan.
​
​
Meer weten over de Netwerkmakers aanpak?
01
Wat is de uitkomst die je wilt bereiken?
02
Wat houdt je tegen?
03
Wat heb je al geprobeerd?
04
Wat heb je nodig?
bottom of page