Iedereen een sociaal netwerk dat meedenkt en meedoet
Netwerkkracht
Elk mens met een hulpvraag kent de kracht van sociale netwerken. Dat is onze missie en daarom bouwen aan een zorgsector waarin de steun van netwerken voor iedereen beschikbaar is.
En dat is nodig want er is een grote groep mensen die niet de steun van een netwerk ervaren. Zij zijn vaak geheel afhankelijk van professionele hulp en dat kan anders. Dat moet anders.
​
Want mensen die de kracht van netwerken benutten die creëren sneller, duurzamer en meer effectieve oplossingen voor hun hulpvraag.
kennismaking
Na het ontvangst met koffie en thee maken de meedenkers kennis met de hulpvrager. Wie ben je en wat zijn je skills, dromen en doelen?
idee​ën verzamelen
Tijd voor actie! De begeleider van Netwerkmakers stelt kritische vragen en jaagt de meedenkers aan om mee te denken. Ondertussen schrijf je ideeën op.
ideeën bespreken
We bespreken samen alle connecties, suggesties en ideeën van de meedenkers. Welke concrete acties kan de hulpvrager uitvoeren en waar heeft de hulpvrager ondersteuning bij nodig? Samen vormen we het Netwerkplan.
begeleiding
Na de meedenksessie gaat de hulpvrager met zijn netwerk aan de slag. De hulpvrager krijgt 1-op-1 ondersteuning om het Netwerkplan uit te voeren. Jij helpt waar je kan en wij houden jou en de andere meedenkers natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen.
Wat leveren sociale netwerken op?
Wat is mijn rol als meedenker?
Herken je dit? Je bent op een verjaardag en leert iemand kennen. Diegene stelt zich voor, jij doet hetzelfde. Na een tijdje kom je erachter dat die persoon supergoed is in meubelbewerking. Toevallig heeft de buurman van jouw ouders een meubelmakerij en komt hij bij grote klussen handjes tekort. Zonder na te denken leg je verbinding tussen jouw, de buurman en je nieuwe kennis. Dit is eigenlijk precies wat jouw rol als meedenker is. Je legt verbanden tussen de hulpvrager en jouw netwerk. Daarnaast denk je mee vanuit je eigen ervaring of expertise.
Daarom hebben meedenkers een grote rol: samen zorgen we ervoor dat we de hulpvrager wordt voorzien van ideeën en suggesties.
​
Voordelen van meedenker zijn​:
-
Jouw bijdrage kan het verschil maken voor de hulpvrager
-
Je helpt actief mee, wanneer het jou uitkomt
-
Je bepaalt zelf in hoeverre jij jouw netwerk openstelt
-
Je bent nergens toe verplicht, geen buddy- of maatjestraject, maar passend bij jouw mogelijkheden
-
Je ontdekt dat meedenken je gelukkiger maakt
​
​
​
De impact van meedenken
Als alleenstaande ouder is het soms knap lastig om alle ballen hoog te houden. Zeker als je een net boven bestaansminimum verdient met een baan die niet eens bij je past. Dit overkwam Samah, een jonge vrouw die worstelde met haar werk en thuissituatie. In Syrië was ze journaliste en had ze een goede baan. In Nederland werkte ze in het magazijn van een groot warenhuis.
Samen met Samah organiseerden we een meedenksessie en dat leverde verassende resultaten op! Binnen enkele weken had ze niet alleen een veel leukere baan de goed bij haar kwaliteiten aansloot, ze kreeg er ook een groter netwerk door, voelde zich meer gezien en had daardoor minder stress klachten. Een prachtig resultaat.
​
Wil jij ook impact maken en met iemand meedenken? Doe dan mee met een meedenksessie!