'Sociale netwerken opbouwen,
behouden en benutten'
Wat is Netwerkgericht werken?
​Netwerkgericht werken is een werkwijze waarmee jij als professional kan samenwerken met sociale netwerken. Je kan er netwerken mee opbouwen, behouden en betrekken bij oplossingen op hulp- en zorgvragen.
Het doel van deze werkwijze is dat de hulp- of zorgvrager zo zelfstandig mogelijk kan blijven functioneren met ondersteuning van netwerkleden.
​
​
​
Waarom Netwerkgericht werken?
Er vindt een verschuiving plaats van zorg en hulp geboden door professionals naar zorg en hulp geboden door sociale netwerken (van formele zorg naar informele zorg).
Deze verschuiving vraagt om een andere wijze van eigenaarschap over zorgvragen en oplossingen.
Bij Netwerkmakers hebben wij dit uitgewerkt aan de hand van de cirkel van eigenaarschap.
Met dit eenvoudige model kan iedere professional leren hoe je de verantwoordelijkheden verdeelt en wordt helder van wie wat wordt verwacht.
​
Netwerkgericht werken leert je anders kijken, denken en doen
​​
Anders leren kijken
Je leert zien dat de meeste mensen, ondanks een druk leven, willen meedenken. Omdat ze het belangrijk vinden dat het goed gaat met de ander. Dat is een andere manier van kijken.
​
Anders leren denken
Je leert denken in sociale netwerken als een verbindend en overbruggend sociaal kapitaal. Er zijn mensen die je kent (verbindend) en er zijn mensen die je netwerk weer kent (overbruggend). Een combinatie van beide netwerken levert meer duurzame en creatieve oplossingen op.
Anders leren doen
Je leert dat iedereen een stukje verantwoordelijkheid kan oppakken. Door familie en vrijwilligers niet te vragen om mee te helpen, maar door ze uit te nodigen om mee te denken over gewenste resultaten. Dat zet mensen in beweging om zelf verantwoordlijkheid te nemen.​​​
​
Tools & Vaardigheden
Om Netwerkgericht te werken hebben wij een vaardigheidsmodel ontwikkeld. Dit model biedt de professional de tools en vaardigheden om duurzaam samen te werken met sociale netwerken.
​​
Direct mee aan de slag.
Professionals kunnen putten uit een rugzak van tools en vaardigheden waarmee ze direct aan de slag kunnen in de praktijk. Deze vaardigheden kunnen worden ingezet om sociale netwerken in kaart te brengen, uit te nodigen en tot actie te bewegen. Ook biedt het model vaardigheden om weerstand bij hulp- of zorgvragers en netwerkleden om te buigen in motivatie en meedenkkracht.
Meer weten over het vaardigheidsmodel? Kom met ons in contact.